Ingyenes kiszállítás 30.000 Ft felett az egész ország területén! (szállítási módok).

Kérdése van? Keressen minket!
E-mail: info[kukac]yarnandyou.hu Telefon: +36302233052

GOTS-tanúsítvány

Yarn & You2023-06-13GOTS-tanúsítványfenntarthatóság, körnezetbarát, gots

A Global Organic Textile Standard (GOTS) a világ vezető textilfeldolgozási szabványa, mely a természetes alapanyagok előállítását szabályozza ökológiai és társadalmi kritériumokat alapján, a teljes gyártási lánc folyamatában.

gots

Négy alappillért különböztetnek meg.

1. Természetes alapanyagok: Napjaink fenntarthatósági kihívásaival és a divat- és textilipar hozzájárulásával, közösen kell újragondolnunk a textilgyártást és -fogyasztást. A természetes alapanyagok sokrétű szerepet játszanak egy olyan iparág létrehozásában, amely aktívan csökkenti környezeti terhelést, és az emberi egészséget helyezi előtérbe a rövid távú profittal szemben.

A GOTS címkével ellátott textilterméknek legalább 70%-ban kell tartalmaznia a minősített alapanyagot, hogy tanúsítványt szerezhessen, míg, az „ökológiai” termékeknél ez az arány 95%-os.

A biorostok olyan természetes rostok, amelyeket szintetikus peszticidek (például rovarirtó szerek) vagy herbicidek és GMO-k (Genetic Modified Organisms) használata nélkül termesztenek az ökológiai mezőgazdaság elvei szerint állítanak elő. Az ökológiai mezőgazdaság olyan termelési folyamat, amely fenntarthatóan gazdálkodik, figyelembe veszi, és támogatja az ökoszisztémák, és az emberek egészségét.

2. Ökológiai és társadalmi kritériumok: A valóban fenntartható textilipar felépítése érdekében a GOTS környezeti és társadalmi szempontok alapján értékeli a textilek feldolgozását és gyártását . Ez azt jelenti, hogy a felhasznált vegyi anyagoktól kezdve a dolgozókkal való etikus bánásmódig mindent fel kell mérni. A GOTS-tanúsítvány megszerzéséhez minden feltételnek meg kell felelni.

Ökológiai kritériumok:
A GOTS által jóváhagyott színezékek és segédanyagok csak nedves feldolgozásban használhatók.
A feldolgozó egységeknek igazolniuk kell a a környezetgazdálkodás menetét, beleértve a szennyvízkezelést is.
A termék minőségére részletesen ki kell térniük a színek tartósságát, és az esetleges méretbeli változások (pl zsugorodás) tekintetében is.
Korlátozzák az előállításnál használt eszközöket is.
Tiltottak a környezetre ártalmas vegyi anyagok.
Minden felhasznált szernél részletes toxikológiai tanulmányt kell feltüntetni amelyeknek meg kell felelniük a követelményeknek.

Szociális kritériumok:
A szabvány olyan követelményeket határoz meg a munka- és szociális feltételekre vonatkozóan, amelyek egyenértékűek a vezető társadalmi fenntarthatósági szabványokkal. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO), az Egyesült Nemzetek Üzleti és Emberi Jogi Irányelvein (UNGP) és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kulcsfontosságú normáin alapuló GOTS szociális kritériumokat szab meg minden feldolgozónak, gyártónak és kereskedők. Rendelkezniük kell egy társadalmi megfelelési menedzsment rendszerrel, meghatározott elemekkel, amelyek biztosítják az emberséges munkakörnyezet teljesülését.

3. Feldolgozási szakaszok folyamatának ellenőrzése

A GOTS tanúsítási rendszer a textil-ellátási lánc első feldolgozási lépésével kezdődik. A textíliák feldolgozása a szálak fonallá, a fonalból szövetté alakításán alapul. Például a gyapot esetében a gyapottisztítás az első feldolgozási szakasz, amelyben a magokat eltávolítják a gyapot gombolyagból. Az ökológiai rost termesztésre, a kezdeti termelésre vonatkozik minden olyan nemzetközi vagy nemzeti biogazdálkodási szabvány, amelyet az IFOAM szabványcsaládja hagy jóvá.

A biotextil feldolgozásának, gyártásának és kereskedelmének minden lépése a GOTS hatálya alá tartozik. Mindnek szigorú ökológiai és társadalmi kritériumoknak kell megfelelnie ahhoz, hogy a termék viselhesse a GOTS címkét. Ily módon a GOTS véget vet a "zöldrefestés"-nek. (A zöldre festés, azaz a greenwashing, olyan marketing, amelyben a társadalmi felelősségvállalást és a reklámokat megtévesztő módon használja, úgy hogy meggyőzze a közvéleményt arról, hogy az adott cég környezetbarát, és az iránylevei, valamint a céljai azonosak a fenntarthatóságon alapuló elvekkel.)

4. Független harmadik fél

A feldolgozók, gyártók és kereskedők helyszíni ellenőrzését és tanúsítását független, GOTS által akkreditált tanúsító testületek végzik, és ez képezi a GOTS monitoring rendszer alapját.

Hiteles biztosítékot nyújt a GOTS tanúsítvánnyal rendelkező textíliák sértetlenségére vonatkozóan.

Forrás és további információ: https://global-standard.org/

Hírlevél

A weboldal sütiket (cookie) használ az alapvető működés, valamint a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az oldal használatával elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket, valamint az Adatvédelmi tájékoztatót.